Tandartsenpraktijk Petenbos

info@tandartsenpraktijkpetenbos.nl

0318 51 00 05

Tandartsenpraktijk Petenbos

Mondhygiëne

Goede mondhygiëne zorgt voor een gezonde mond. Net zoals het dagelijks verzorgen van het lichaam is ook het dagelijks verzorgen van de mond belangrijk. Door dagelijkse mondhygiëne blijven tanden en tandvlees gezond en de adem fris. Mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de mond. De gezondheid van de mond heeft invloed op de gezondheid van het lichaam. 
Door goede mondhygiëne en een gezonde mond kunnen andere kwalen in het lichaam voorkomen worden. Tandplaque kan leiden tot tandsteen, tandsteen kan leiden tot cariës en tandvleesontstekingen. En tandvleesontstekingen kan leiden tot uitval van tanden en kiezen, maar ook tot hartkwalen. Mondhygiëne is belangrijk voor de gezondheid van de mond en van het lichaam.

Wat kunt u doen voor een goede mondhygiëne?
U kunt er zelf voor zorgen dat de hygiëne in uw mond optimaal is en blijft. Wij raden het volgende daarvoor aan:

  • Ga twee keer per jaar voor een halfjaarlijkse controle naar uw tandarts. Dit zorgt ervoor dat uw gebit regelmatig gecontroleerd en waar nodig behandeld wordt.
  • Ga regelmatig naar een mondhygiëniste. Daar wordt uw gebit professioneel schoongemaakt. Uw tandsteen wordt verwijdert, wat u zelf niet kan verwijderen en u krijgt persoonlijk advies en uitleg over gebitsverzorging. 

Door zelf dagelijks tand- en tongplaque te verwijderen kunnen tandsteen, cariës en tandvleesontstekingen voorkomen worden. Dat kan gedaan worden door de tanden te poetsen en de tong te reinigen met een tongreiniger.

Wat is tanderosie?
Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door zuurinwerking. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen van het allergrootste belang. Wanneer tanderosie niet wordt bestreden, kunnen de zuren het tandglazuur en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.

Behandeling
Een behandeling van tanderosie is er nog niet en in een vroeg stadium is dit meestal ook niet nodig. Het voorkomen van (uitbreiding van) tanderosie is echter belangrijk om problemen voor te zijn, volg daarom zoveel mogelijk onderstaande tips bij het voorkomen van tanderosie op.
Als het glazuur op de kauwvlakken van de tand of kies volledig is opgelost en het tandbeen (dentine) is bereikt kan dit leiden tot overgevoelige tanden en kiezen en pijn bij kauwen en daarom behandeling nodig maken.
In deze gevallen zal de tandarts proberen om met eenvoudige middelen, bijvoorbeeld met witte vullingen (composiet), het gebit weer zo goed mogelijk te herstellen. Bij ernstig aangetaste tanden en kiezen, of bij verandering van het uiterlijk van de tanden en kiezen kan soms behandeling met inlays, kronen of facings nodig zijn.

Wat kan ik verder doen om mijn gebit gezond te houden?
Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Poets uw tanden daarom tweemaal per dag met fluoridetandpasta. Met de tandenborstel alleen kunt u de ruimten tussen tanden en kiezen niet goed reinigen. Gebruik daarom op advies van uw behandelaar dagelijks ragers, flossdraad of tandenstokers.

Tips voor een gezond gebit
Kies voor drie hoofdmaaltijden per dag, zodat u minder behoefte heeft aan tussendoortjes.
• Gebruik maximaal vier keer per dag iets tussendoor.
• Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit.
• Drink frisdrank en andere zure dranken met mate.
• Poets uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
• Gebruik dagelijks ragers, flossdraad of tandenstokers om de ruimten tussen uw tanden en kiezen te reinigen.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw tandarts of mondhygiënist.